Slik lager du vietnamesisk iskaffe – litt annerledes og supergodt!

Jeg har aldri vært i Vietnam (ennå i alle fall 😉), men jeg kan allikevel si at jeg digger vietnamesisk iskaffe! Den skiller seg fra vanlig iskaffe, slik vi pleier å lage eller kjøpe her hjemme ved at den er sterkere og den er laget med søtet kondensert melk, ikke vanlig melk. Jeg antar de bruker kondensert søtet melk fordi den holder seg bedre i varmen enn vanlig melk gjør, men det er bare min antagelse. Det gir uansett en veldig god og søt smak, og passer veldig godt til iskaffen.

Tradisjonelt lages vietnamesisk iskaffe med arabica-kaffebønner. Alle kaffebønner i hele verden deles inn i to, enten er de arabica, eller så er de robusta. Arabica er mest vanlig, og kommer som regel fra Sør-Amerika, og er dyrere kaffe. Den er mild og søt i smaken. Robusta er mindre vanlig, og kommer normalt fra Afrika og Indonesia. De kan vokse i lavere høyde, og frukten (som bønnene ligger inni) blomstrer raskere. Smaken er litt mørkere og bitrere.

Jeg bruker arabica i min vietnamesiske iskaffe, og jeg har vært på et asiatisk supermarked og kjøpt kaffe fra Vietnam. Merket jeg kjøper heter Trung Ngyen, Denne kaffen er grodd i Vietnam, og Trung Ngyen den største kaffeleverandøren i landet.

I Vietnam heter denne iskaffen Cà phê đá, som bokstavelig talt betyr iskaffe. Der brygges den med en liten dryppkanne man setter over koppen, så brygges kaffen rett ned i koppen. Har du en sånn, eller får du fatt i det, må du gjerne bruke det. Hvis ikke kan du fint bruke presskanne, slik jeg gjør 🙂

>> Mer iskaffe? Prøv min nye favoritt, cold brew coffee!

Siden presskanner kommer i litt forskjellige størrelser, kan det variere litt hvor mye du må ha i. En generel regel er 1 god spiseskje kaffe per kaffekopp.

Så enkelt er det faktisk, så da er det bare å lage seg litt vietnamesiske iskaffe og kose seg i sommervarmen! 🙂

Har du smakt denne typen iskaffe før? Kanskje du har drukket iskaffe i Vietnam? Fortell meg gjerne hva du synes om denne oppskriften!

Vietnamesisk iskaffe
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
 1. 4 ss arabica kaffe, gjerne vietnamesisk
 2. 8 dl vann
 3. 1,5 dl kondensert søtet melk
 4. Isbiter
Instructions
 1. Hell kokende vann oppi presskannen og la det stå i 30 sekunder til den bli god og varm. Hell vannet ut igjen.
 2. Ha kaffen i den varme presskannen, og fyll på med kokende vann. Fyll maks opp til metallkanten som går rundt, ikke over, da renner det over når du skal trykke ned lokket.
 3. Rør litt slik at kaffen blander seg godt, og at ikke det ligger kaffe igjen på bunnen.
 4. Sett på lokket og la det stå og trekke i fire minutter.
 5. Etter fire minutter presser du ned lokket.
 6. Finn frem et glass og hell i kondensert søtet melk i. Tradisjonelt fylles glasset cirka med halvparten melk og halvparten kaffe, men du kan ha i mindre eller mer om du ønsker.
 7. Ha isbiter oppi, og hell kaffen over.
 8. Rør melken og kaffen sammen, og iskaffen er ferdig!
Notes
 1. Husk at søtet kondensert melk ikke er det samme som Vikingmelk. Den er usøtet. Du finner søtet kondensert melk i mange butikker med et godt utvalg, eller i asiatiske butikker.
Adapted from Jamie Oliver
Adapted from Jamie Oliver
House of Treats https://houseoftreats.org/

Legg igjen en kommentar!