Hard karamell med vanilje og havsalt

Caramel hard with seasalt

Jeg er kjempefan av å lage spiselige julegaver, og de siste to årene har jeg gitt bort mange forskjellige ting. Det passer så fint med sånne små, hjemmelagde og personlige ting til kolleger, svigermor, i vertinnegave eller som en liten oppmerksomhet til noen man setter pris på.

Og folk blir veldig glade for hjemmelagde og spiselige gaver! De aller fleste av oss har jo alt vi trenger, så det er koselig å få noe som er mer personlig, og som vi vet at den som gir har brukt tid på å lage. Kanskje er det favorittkonfekten, for eksempel?

Mange er glade i karameller. Noen liker myke fløtekarameller, mens andre foretrekker den harde versjonen som knekker. Disse blir harde, og smaker kjempegodt! De blir også veldig pene når du pakker dem inn i en liten pose og pynter med et lite silkebånd i en fin farge.

De er forholdsvis enkle å lage, men jeg vil absolutt anbefale at du skaffer deg et sukkertermometer. Det er fryktelig vanskelig å få riktig konsistens på dem uten. Det koster rett over hundre kroner på Clas, så det er en lur investering.

Du kan gjerne oppbevare hard karamell i kjøleskapet, men de kan stå fremme og friste når du har besøk. De smelter ikke og blir myke på samme måte som myk fløtekaramell gjør.

Hvilken type karamell foretrekker du?

Hard karamell med havsalt
Write a review
Print
Ingredients
 1. 1 liten kartong fløte
 2. 1 ts havsalt
 3. 4 ss smør uten salt
 4. 0,8 dl vann
 5. 0,8 dl sirup
 6. 2,5 dl sukker
 7. 1 ts vaniljeessens
Instructions
 1. Start med å måle opp og sette frem alt du trenger, blant annet en stor og en liten gryte og en firkantet form du kler med bakepapir.
 2. Bland fløte, salt og smør i en liten gryte, på middels varme.
 3. Rør rundt mens det varmes opp, og så fort det begynner å småkoke tar du det av varmen. Det må ikke koke. Sett til siden.
 4. Ha sukker, vann og sirup i en annen gryte. Rør sukkeret inn mens det varmes opp, men så fort sukkeret har løst seg opp må du slutte å røre. Rører du for mye, får du sukker opp langs sidene på gryten, og det kan krystallisere seg og gjøre karamellen kornete.
 5. La det stå og koke på middels til høy varme i cirka 10 minutter. Det skal bli en dyp, gyllen brunfarge.
 6. Trekk gryten av platen og ha oppi vaniljeessensen.
 7. Hell fløtemiksen sakte (!) oppi. Det er viktig at du gjør det sakte, det kommer til å boble ganske mye når du gjør det, så vær forsiktig! Rør rundt og sett gryten tilbake på varmen.
 8. Ha oppi sukkertermomteret, og la det stå og koke på middels til lav varme. Det er viktig at du ikke har for høy temperatur, da brenner det seg. Det er også viktig å røre hele tiden, og særlig mot slutten når det blir stadig varmere. Følg med på sukkertermometeret, for å bli hard, skal karamellen nå «hard crack stage». Da blir den så hard at den knekker når den er stivnet.
 9. Når den er ferdig heller du karamellen oppi formen og setter det i kjøleskapet. La den stå og stivne i et par timer.
 10. Når den har stivnet, tar du den ut og lar den stå på benken til den er nesten romtemperert.
 11. Ha den ut av formen og riv bakepapiret forsiktig bort. Legg den på et skjærebrett med bakepapir under. Siden karamellene er harde, kan du legge litt press på den så knekker den lett opp i biter.
 12. Ha dem over i en skål og servere, eller pakk pent inn i poser og gi bort i gaver.
House of Treats https://houseoftreats.org/