Slik lager du kjempesøt dåpskake med elefanter og flagg

Jeg lager ofte kaker til venner og familie som skal ha selskap, for eksempel bursdager, bryllup eller dåp. Jeg må innrømme at jeg synes det er litt skummelt, fordi det er viktige dager hvor de som arrangerer det har gjort masse og jobbet hardt for at dagen skal bli så flott som mulig. Og da må de jo også ha en kake som er så flott som mulig!

Jeg lager kaken jeg skal levere som regel minst en gang før jeg skal lage den som skal leveres, slik at jeg får øvd meg og sjekker at jeg får det til, og hvor det eventuelt blir vanskelig. Noen kaker er selvfølgelig lettere å lage enn andre, men ofte er kaker som skal dekkes med fondant eller marsipan litt vanskelige.

Det går jo stort sett alltid bra, jeg har i alle fall ikke fått noen dårlige tilbakemeldinger ennå! Så satser på at alle er fornøyd, og at det bare er jeg som er veldig selvkritisk. Som vanlig 😛

>> Prøv deg også på denne triple sjokoloademoussekaken!

Denne gangen er det en dåpskake jeg skal prøve meg på, og det er ikke til hvem som helst. Lillesøsteren min har en liten gutt som fikk en litt hard start på livet, da fødselen ikke gikk helt som planlagt. Heldigvis ser det ut til at alt har gått bra! Jeg er selvfølgelig hodestups forelsket i den lille mannen allerede, og han er en skikkelig liten tøffing som fortjener det beste ♥ 

Det skal ikke være et kjempestort selskap, vi blir ca 27 gjester, så det holder med én etasje på kaken. Jeg har brukt en form på 20 cm. Min søster valgte blått og sølv på pynten i selskapet, så da brukte jeg blått og grått på kaken. Matchet fint 🙂

Jeg har valgt å lage sjokoladekake og fylle med lys sjokoladesmørkrem i midten, og så dekker jeg kaken med hvit sjokoladesmørkrem. 

Mange pleier å bruke frosting laget av kremost til å dekke kaker, det gjør jeg også ofte, det smaker jo kjempegodt! Men til kaker som skal dekkes med fondant er ikke det så bra.

Fondant (og marsipan) er nemlig veldig tungt. Da er det bedre å dekke kaken med glasur av hvit sjokolade fordi sjokoladen stivner og gjør at det er lettere og penere å legge på et lokk med marsipan eller fondant. 

Dåpskake med elefanter og flagg
Serves 25
Write a review
Print
Cook Time
1 hr 10 min
Cook Time
1 hr 10 min
Ingredients
 1. 3 egg
 2. 4,5 dl sukker
 3. 250 gram smør
 4. 6 dl hvetemel
 5. 3 ts bakepulver
 6. 3 ts vaniljesukker
 7. 3 ss kakao
 8. 1 ss espressopulver
 9. 2,5 dl melk
Sjokoladesmørkrem
 1. 100 gram smør
 2. 300 gram melis
 3. 1,5 ss kakao
 4. 1,5 ts vaniljesukker
 5. 3 ss melk
Hvit sjokoladesmørkrem
 1. 200 gram smør (romtemperert)
 2. ca 750 gram melis
 3. 2 ts vaniljesukker
 4. 2 egg (romtempererte)
 5. 200 gram hvit sjokolade
Instructions
 1. Sett ovnen på 180 grader. Dekk bunnen av kakeformen med bakepapir, og sett bakepapir rundt formen inni også. Kaken fyller formen helt i høyden, så du må ha litt høyere form så den kan ese uten å renne ut over kanten på formen. Da gir bakepapiret mer høyde.
 2. Rør egg og sukker hvitt.
 3. Smelt smøret, og bland mel, bakepulver, vaniljesukker, kakao og espresspulver vekselvis med melk i røren.
 4. Bruk en slikkepott for å skrape godt over bunnen og sidene, så du passer på at det ikke ligger mel igjen i bunnen.
 5. Spray og dekk en form med bakepapir. Jeg har brukt en form på 20 cm. Den må steke 1 time og 10 minutter cirka. Bruk en kakepinne for å teste og se om den er ferdig. Når du stikker pinnen ned i midten skal den komme ut ren, det skal ikke henge kakerøre igjen på den. Er det røre på, må den stå litt til.
 6. La kaken stå i formen, og sett den til avkjøling på en rist. Når den er helt avkjølt, tar du den ut av formen og deler den i to etasjer. Bruk gjerne en kakedeler, de koster ikke all verdens og gjør at kaken blir helt rett kuttet.
Sjokoladesmørkrem
 1. Det er viktig at du bruker romtemperert smør.
 2. Ha melis, kakao og vaniljesukker i en bakebolle, og ha oppi smøret. Rør sammen.
 3. Når alt er blandet, tilsetter du melken.
 4. Pisk godt til du får en luftig blanding.
 5. Fordel all kremen ut over den halvdelen av kaken som skal være bunnen. Bare på toppen, ikke sidene. Spre det godt ut i et jevnt lag.
 6. Legg det andre kakelaget oppå og sett kaken til side.
Hvit sjokoladesmørkrem
 1. Smelt sjokoladen over et vannbad. Rør jevnlig.
 2. Ha 500 gram melis, vaniljesukker, egg og smør i en bolle og kjører det til det er blitt kremet. Bruk en slikkepott og skrap bollen slik at alt blir blandet.
 3. Ha den smeltede sjokoladen oppi og rør godt. Den siste porsjonen med melis bruker du til å få rett konsistens. Kremen skal være tykk, men ikke så tykk at den er vanskelig å smøre ut.
 4. Dekk hele kaken med et tynt lag, såkalt crumb coating. Det gjør ikke noe om du ser kaken igjennom, dette laget er kun for at du ikke skal få kakesmuler i kremen som så blir synlige gjennom fondantlokket.
 5. Sett kaken i kjøleskapet i 30 minutter så kremen stivner.
 6. Ta den ut og dekk kaken med resten av kremen, nå skal du ha et tykt lag.
 7. Det er viktig at du smører godt ut og får det så jevnt som mulig. Det må ikke være klumper eller ujevne biter, det vil være synlig gjennom lokket.
 8. Sett kaken kaldt, så kremen får stivne igjen. Den kan fint stå over natten, før du dekker med fondanten.
Dekorasjon
 1. Kaken er dekket med et lokk av fondant. For å sørge for at lokket er stort nok (det er viktig at det går et stykke utenfor selve kaken så du har nok til å lage rette kanter), måler du kaken. Mål siden pluss toppen pluss siden. Altså høyden, for eksempel 8 cm, pluss diameter over toppen, for eksempel 20 cm, og så siden igjen, 8. Da må diameteren på fondanten du ruller ut være 8+8+20=36 cm. Og så bør du ha litt ekstra å gå på, totalt gjerne 40-45 cm for eksempel.
 2. Ha litt melis under når du ruller ut, og roter jevnlig så du ikke ruller fondanten fast i underlaget (ikke snu den, bare roter). Bruk gjerne en bakematte hvis du har.
 3. Løft lokket forsiktig over kaken, og bruk en smoother til å jevne ut toppen. Kutt bort det meste av den ekstra fondanten som henger under kaken, fondant er tungt så det kan dra i den delen som er på kaken og lage sprekker.
 4. Dytt så fondanten forsiktig inn mot kaken nedover. Bruk smooteren til å jevne ut godt. Kutt bort overskytende fondant og dytt kanten inn mot bunnen og brettet.
 5. For å skjule kanten nederst, kan du enten sprøyte på en bord med farget eller hvit sjokoladesmørkrem eller annen frosting, eller du kan bruke fondant til å lage et bånd, slik jeg har gjort.
 6. Rull ut tynne lag av fondant i den fargen du ønsker og stikk ut elefanter og flagg. Fest alt på kaken. Du kan kjøpe spiselig lim for å holde det fast, men jeg bruker ofte bare litt vann. Bare vær forsiktig så ikke du får vann på resten av kaken, det kan ødelegge fondanten.
 7. Avslutt med å forme firkantede klosser som skal ligge på toppen av kaken. Form bokstaver som staver navnet til dåpsbarnet og sett dem pent dandert på toppen. Fest dem gjerne med litt vann.
Notes
 1. Snu den øverste delen av kaken, slik at den siden du har kuttet er opp. Da blir toppen jevnere og lettere å smøre.
House of Treats https://houseoftreats.org/