
Sukker kan gjør en kake helt himmelsk, men dessverre er ikke effekten på kroppen like himmelsk. Vanlig sukker gir bare tomme kalorier, ingen vitaminer eller mineraler, og det gir også en ganske stor blodsukkerøkning, som gjør at du ofte blir sulten igjen veldig fort, eller får lyst på mer mat.
Men man må faktisk ikke bruke sukker, om man ikke vil. For det første kan man i mange oppskrifter rett og slett bare droppe sukkeret. Kaken, muffinsen eller desserten vil ikke bli like søt, men kanskje blir den god allikevel?
(Obs, noen oppskrifter må ha sukker for konservering eller heving, for eksempel. Men prøv deg frem).
For det andre finnes det mange (!) både sunnere og mindre helseskadelige alternativer til sukker. Noen av dem er fortsatt forbudt, mens andre nå er blitt tillatt, etter en lang kamp. Nå skal ikke jeg kjempe noen fanesak for noen, eller mene noe om hvorfor alternativer har vært forbudt, men at det er mye penger i sukkerindustrien er det ingen tvil om.
Det er en jungel, og det kan være vanskelig å skjønne hva alternativene er og hvor man får fatt i dem, men her har jeg laget en oversikt jeg håper er nyttig. Flere av disse produktene kommer i mange former og varianter, men har du mulighet bør du alltid velge produkter som er rå. Det betyr at de ikke er varmebehandlet over 45 grader, og dermed har beholdt mye mer av de sunne stoffene i seg.
Vanlig sukker: Heter rørsukker, og som utvinnes fra sukkerrør eller sukkerbete. Som søtningsstoff i matlaging er rørsukker så utbredt at det refereres til som «sukker». Sukkeret kan viderebehandles til å bli råsukker, farin, raffinade og melis. Det finnes mange artikler og bøker om hvorfor vi bør unngå å få i oss for mye sukker, og det offisielle Helse-Norge mener vi bør begrense inntaket. Vanlig sukker har en glykemisk indeks på 68, for dem som er opptatt av det.
Stevia: Stevia er en gruppe planter som ofte kalles sugarleaf («sukkerblad»). Stevia er 300 ganger søtere enn vanlig sukker, og man trenger derfor bare en bitte liten dose. Dette er et av alternativene som lenge var forbudt fordi et var usikkerhet rundt hvorvidt søtningsstoffet er skadelig for fruktbarhet. November 2011 ble det kjent at Stevia har sluppet gjennom nåløyet og nå er godkjent i EU og EØS. I Japan blir stevia mye brukt fordi alle kunstige søtningsstoffer er forbudt, mens stevia er 100 % naturlig. Når du baker med Stevia må du bruke mye mindre, fordi den er mye søtere. En ts tilsvarer cirka en halv kilo sukker. Stevia har 0 i Glykemisk Indeks. Du får kjøpt det på vanlige helsekostbutikker, men det er dyrt. Alternativt kan du bestille fra iHerb. Her kan du også velge flytende varianter. Vi ser allerede at Stevia har begynt å overta for sukker noen steder, blant annet får du i Sverige nå kjøpt Fun Light med Stevia.
Kokosblomstsukker: Kalles også gula java. Kokosblomstsukker kommer fra nektaren fra blomsterknoppene på kokospalmen. Smaken minner om brunt sukker, men den er rikere og mer sammensatt. Gula java inneholder en rekke vitaminer, mineraler og næringsstoffer inkludert kalium, sink, jern og vitamin B1, B2, B3 og B6. Skal du bruke kokosblomstsukkeret i bakingen, er forholdet 1:1, altså bruker du like mye som du ville brukt av vanlig sukker. Den glykemiske indeksen er 35. Du får kjøpt det i norske nettbutikker og på helsekost, men som vanlig er iHerb billigere. Søtningsstoffet kommer også i melisvariant, for dem som trenger det.
Yaconsirup: Yaconsirup er presset av roten til Yaconplanten som vokser i Sør-Amerika mellom Colombia og Argentina. Yacon har blitt brukt som nytteplante der siden Inkatiden, der roten anses som en av naturens beste søtningsmidler. I store deler av Sør-Amerika spises Yaconroten som en frukt, og har også blitt brukt som søtningsmiddel der i mange generasjoner. Den har en glykemisk indeks på cirka 5, og har derfor mer eller mindre ingen påvirkning på blodsukkeret. Den er derfor fin for folk med diabetes, eller dem som lever på lavkarbo. Du kan blant annet kjøpe den her for 119 kroner, eller velge mellom flere størrelser og varianter på iHerb.
Sukrin: Sukrin er et 100% naturlig produkt, og smak og utseende er svært likt sukker. Fordelen er at sukrin har 95 prosent færre kalorier, og det har en glykemisk indeks på 0. Det er ikke like søtt som sukker, omtrent 70 prosent av søtsmaken. Det er ikke sikkert det betyr at du må ha mer i det du lager, kanskje fungerer det fint med litt mindre søtsmak. Det finnes ganske mange steder, og er et av de vanligste alternativene til sukker her i landet. Det ble nylig lansert en variant hvor det også er litt stevia oppi. Det finnes også melisvariant om du trenger det. Alternativt kan du handle det på iHerb.
Agavenektar: Agavesirup (ofte også kalt agavenektar) blir utvinnet av agave-planten. Mesteparten av agavenektaren kommer fra Mexico og Sør-Afrika. Det finnes flere varianter, men du bør kjøpe rå sirup. Den er ikke varmebehandlet. Sirupen påvirker nesten ikke blodsukkeret. Produktet er godkjent av Mattilsynet og kjøpes blant annet i helsekostforretninger. Den er 1,4-1,6 ganger søtere enn vanlig sukker, og har en glykemisk indeks på ca 39. Du får kjøpt den i norske helsekostbutikker og nettbutikker, eller på iHerb.
Sukralose: Kanskje mest kjent under navnet Splenda. Det gir ikke blodsukkerøkning fordi det har en glykemisk indeks på 0. Det er angivelig 600 ganger søtere enn vanlig sukker, så bruk lite. Det har i praksis ingen kalorier, fordi kjemiske prosesser gjør at kroppen ikke kjenner det igjen som et karbohydrat. Sukralose ble tillatt i 2005, og Norge har gitt en midlertidig godkjenning til en håndfull norske produsenter. Cola Light er etter et par års bruk ikke lenger søtet med sukralose. I USA har stoffet vært tillatt siden 1999. Noen svenske forskere tror at stoffet kan være kreftfremkallende. Du kan blant annet kjøpe det på iHerb.
Bjørkesøt: Kalles også xylitol. Bjørkesøt har cirka 40 prosent færre kalorier enn vanlig sukker. Det har en glykemisk indeks på 7, og siden det finnes naturlig i kroppen vår fra før er det angivelig ikke helseskadelig, slik noen av de kjemisk fremstilte søtningsstoffene kan være. Det kan brukes som søtningsmiddel i te, kaffe, kakao, kalde drikker og dessuten til baking og annen matlaging. Søtsmaken blir nokså lik som vanlig hvitt sukker, det samme gjelder for konsistens ved baking. Du kan derfor enkelt bytte ut hvitt sukker med Bjørkesøt. Kan kjøpes her, eller på iHerb.
Tagatesse: Tagatesse er et strøsukker basert på det nyutviklede, naturlige søtningsmidlet Tagatose. Tagetesse er ideelt til baking og annen matlaging. Det kan også brukes på yoghurt eller frokostblanding, til varme og kalde drikker – og alle andre steder der du ellers ville ha brukt vanlig sukker. I motsetning til mange andre alternative søtningsmidler kan Tagatesse karamelliseres – dermed blir også bruksområdet større. Det har glykemisk indeks på 7,5. Bruk halv mengde av vanlig sukker, ettersom det smaker dobbelt så søtt. Du kan kjøpe det her.
Lucuma: Lucuma er en Sør-Amerikansk frukt som den siste tiden har blitt en svært populær smakstilsetning i iskrem, sjokolade og desserter også i vår del av verden. Lucumapulver har en smak som går i retning av karamell og vanilje, og den er svært næringsrik og inneholder blant annet B3, betakarotener, jern og betydelige mengder kalsium og fosfor. Søtsmaken er ikke massiv, så du får prøve deg frem med hvor mye du trenger. Kan kjøpes på iHerb.
Rå honning: Rå honning er naturlig honning som ikke er industrielt bearbeidet eller varmebehandlet over 45 grader for å beholde mest mulig av næringsstoffene. I motsetning til Sukrin og Yaconsirup, påvirker honning blodsukkeret selv ved inntatk av små mengder. Stort sett all honningen du finner i vanlige butikker er varmet over 45 grader, og kalles derfor ikke rå. Honning er søtere enn vanlig sukker, og du må derfor bruke mindre mengder. Det høye innholdet av fruktose gjør at man får et jevnere og mer stabilt blodsukkerinnhold ved inntak av honning enn ved inntak av sukker. Honning har en glykemisk indeks på 55. Du får blant annet kjøpt det her.
Vet du om flere alternativer? Eller har du tips og råd angående de jeg har listet opp her? Legg gjerne igjen en kommentar.