Nordmenn elsker engelsk fotball. Det er faktisk ingen andre land i verden har et så nært forhold til engelsk fotball, bortsett fra engelskmennene selv.
Kjærlighetsforholdet begynte helt tilbake i 1969, da NRK sendte den første Tippekampen på norsk TV. Siden da har nordmenn vært hodestups forelsket i engelsk fotball, og interessen har definitivt ikke blitt mindre. Heller større, i alle fall basert på interessen blant mine kompiser, haha!
Du kjenner sikkert noen sånne, du også. Du vet, de som er helt oppslukt av laget sitt. Superfansen. Megafansen. Die hard-fansen.
Det spiller ingen rolle om det er Manchester United, Liverpool, Tottenham eller Newcastle de heier på. De leser alt om laget, diskuterer kjøp og salg, er på fornavn med alle spillerne, har kjellerstua kledd i fargene til laget og det henger supporterflagg på veggene. Ungene får drakt før de kan gå, og får tidlig vite hvilket lag som er riktig, og hvilke som er søppel.
Her om dagen gikk jeg bak en helt tilfeldig fyr inn på T-banen. Han gikk og snakket i telefonen med en venn. De diskuterte engelsk fotball og hvilke spillere laget hans burde selge. Helt normalt i Norge.
Sånn er også min kompis Chris. For ham er det Everton som gjelder.
Han er en sånn superfan. Megafan. Die hard-fan.
Hele dagen hans påvirkes når det er kampdag, og han blir i dårlig humør når Everton taper. Kona gir beng i fotball, men jeg vil si at hun er ganske forståelsesfull allikevel. Han får en time til å surmule når de taper, to hvis det er mot Liverpool. Fair deal, spør du meg! Hehe 😉
Så når en sånn superfan og god kompis fyller 40, og feires med overraskelsesfest med fotballtema, må jo selvfølgelig også kaken matche. Og noe annet enn Evertonkake hadde selvfølgelig ikke gått an. Selv om det jo hadde vært litt artig å forsøke å servere en Liverpoolkake 😛 Da tror jeg vennskapet vårt hadde blitt satt på pause en liten stund fremover, gitt!
Kake dekket med fondant ser som regel ganske avansert og vanskelig ut, men denne kaken er ikke så vanskelig å lage som den ser ut, jeg lover.
Den består av to vanlige sjokoladekaker som er delt i to, slik at det blir fire lag. Det er vanlig sjokoladefrosting i mellom lagene, og hvit sjokolade-frosting på utsiden fordi den stivner og tåler lokket av fondant bedre.
Dekorasjonen med Everton-logoen har jeg bestilt fra Kakebaking.no, og er bare å legge oppå fondanten når den er lagt på. Jeg er sikker på at du får det til, hvis du følger min oppskrift og fremgangsmåte 🙂
Hvis du lurer på hvordan kaken ser ut inni, kan du ta en titt på denne gulrotkaken i fire lag. Den er mer eller mindre lik, bare at det er sjokoladekake i stedet for gulrotkake.
Kjenner du en sånn superfan, som ville blitt glad for en slik fotballkake?
(PS: Det skal være 3 ss kakao i sjokoladesmørkremen, men pga en teknisk feil får jeg ikke lagt det inn i oppskriftsfeltet under)


- 6 egg
- 900 gram sukker
- 500 gram smør
- 1200 gram hvetemel
- 6 ts bakepulver
- 6 ts vaniljesukker
- 6 ss kakao
- 2 ss espressopulver
- 5 dl melk
- 200 gram smør
- 700+ gram melis
- 3 ts vaniljesukker
- 3-4 ss melk
- 200 gram usaltet smør (romtemperert)
- 600+ gram melis
- 2 ts vaniljesukker
- 2 egg (romtempererte)
- 200 gram hvit sjokolade
- Sett ovnen på 180 grader. Dekk bunnen av to kakeformer på 24 centimenter med bakepapir.
- Rør egg og sukker hvitt.
- Smelt smøret, og bland mel, bakepulver, vaniljesukker, kakao og espressopulver vekselvis med melk og smør i røren.
- Bruk en slikkepott for å skrape godt over bunnen og sidene, så du passer på at det ikke ligger mel igjen i bunnen.
- Fordel røren mellom de to formene. Har du ovn hvor du kan steke begge samtidig, kan du gjøre det. Hvis ikke steker du en om gangen. Den må steke 1 time og 10 minutter cirka. Bruk en kakepinne for å teste og se om den er ferdig. Når du stikker pinnen ned i midten skal den komme ut ren, det skal ikke henge kakerøre igjen på den. Er det røre på, må den stå litt til.
- La kakene stå i formene, og sett til avkjøling på en rist. Når de er helt avkjølt, tar du dem ut av formene og deler hver kake i to etasjer, slik at du ender opp med fire kakebunner til sammen. Bruk gjerne en kakedeler, de koster ikke all verdens og gjør at kaken blir helt rett kuttet.
- Det er viktig at du bruker romtemperert smør.
- Ha melis og vaniljesukker i en bakebolle, og ha oppi smøret. Rør sammen.
- Når alt er blandet, tilsetter du melken.
- Pisk godt til du får en luftig blanding.
- Fordel en tredel av kremen ut over den nederste bunnen av kaken. Bare på toppen, ikke sidene. Spre det godt ut i et jevnt lag.
- Legg det neste kakelaget oppå og spre en tredel til av kremen over bunnen.
- Sett den tredje bunnen på kaken og spre resten av sjokoladekremen utover.
- Legg til slutt den siste bunnen på kaken, men ikke spre krem over.
- Smelt sjokoladen over et vannbad. Rør jevnlig.
- Ha 500 gram melis, vaniljesukker, egg og smør i en bolle og kjører det til det er blitt kremet. Bruk en slikkepott og skrap bollen slik at alt blir blandet.
- Ha den smeltede sjokoladen oppi og rør godt. Den siste porsjonen med melis bruker du til å få rett konsistens. Kremen skal være tykk, men ikke så tykk at den er vanskelig å smøre ut.
- Dekk hele kaken med et tynt lag, såkalt crumb coating. Det gjør ikke noe om du ser kaken igjennom, dette laget er kun for at du ikke skal få kakesmuler i kremen som så blir synlige gjennom fondantlokket.
- Sett kaken i kjøleskapet i minst 30 minutter så kremen stivner.
- Ta den ut og dekk kaken med resten av kremen, nå skal du ha et tykt lag.
- Det er viktig at du smører godt ut og får det så jevnt som mulig. Det må ikke være klumper eller ujevne biter, det vil være synlig gjennom lokket.
- Sett kaken kaldt, så kremen får stivne igjen. Den kan fint stå over natten, før du dekker med fondanten. Det er viktig at den har stivnet helt før du tar på fondant.
- Kaken er dekket med et lokk av fondant. For å sørge for at lokket er stort nok (det er viktig at det går et stykke utenfor selve kaken så du har nok til å lage rette kanter), måler du kaken. Mål siden pluss toppen pluss siden. Altså høyden, for eksempel 11 cm, pluss diameter over toppen, for eksempel 24 cm, og så siden igjen, 11. Da må diameteren på fondanten du ruller ut være 11+11+24=46 cm. Og så bør du ha litt ekstra å gå på, totalt gjerne 50-55 cm for eksempel.
- Ha litt melis under når du ruller ut, og roter jevnlig så du ikke ruller fondanten fast i underlaget (ikke snu den, bare roter). Bruk gjerne en bakematte hvis du har.
- Løft lokket forsiktig over kaken, og bruk en smoother til å jevne ut toppen. Kutt bort det meste av den ekstra fondanten som henger under kaken, fondant er tungt så det kan dra i den delen som er på kaken og lage sprekker.
- Dytt så fondanten forsiktig inn mot kaken nedover. Bruk smooteren til å jevne ut godt. Kutt bort overskytende fondant og dytt kanten inn mot bunnen og brettet.
- Avslutt med å legge logoen på toppen av kaken og sprøyt litt grønn frosting rundt bunnen av kaken, der kaken møter kakebrettet. Da skjuler du sømmen. Hvis du bruker for eksempel tupp 233 eller 21 fra Wilton og sprøyter små topper ser det ut som gress.