Jeg elsker is. Enkelt og greit. Jeg blir glad som en femåring når jeg får spise is.
Kanskje er det fordi jeg kommer fra Kristiansand, der den beste isen fra Hennig-Olsen is bor? Jeg vet ikke.
Da jeg var liten hadde jeg i alle fall verdens beste nabo, Svein. Han jobba nemlig i Hennig-Olsen, og hadde stadig med seg pakker med is hjem. Det beste var at jeg hadde nesten fri adgang til fryseren hans! Han hadde til og med med seg hjem prøver på nye is som jeg fikk smake på før de kom i butikken.
Jeg ble naturlig nok ganske lei meg da han flytta…
Uansett.
Mange spiser nok bare is om sommeren når sola steiker og man trenger å kjøle seg ned litt, men jeg mener at is definitivt kan spises året rundt. Det handler bare om hva man serverer den med, og hvilken smak man velger. Om høsten og vinteren passer det for eksempel fint med fløteis med kanelsmak. Den har et mørkere og litt mer høstlig preg, enn for eksempel jordbær-is.
Og den passer perfekt sammen med farmors eplekake 🙂
Denne oppskriften gir en kremete og god is, og du velger selv hvor sterk kanelsmak det skal være. Jeg har brukt ismaskinen fra OBH Nordica, men du kan lage den uten maskin også, hvis du ikke har en slik.


- 2 dl melk
- 5 dl fløte
- 2 ss kanel (igjen, varier og ta så mye du selv ønsker)
- 1,5 dl sukker
- En klype salt
- 6 eggeplommer
- Skill eggeplommen og hviten. Her ser du en video som viser hvordan du enkelt kan gjøre det. Sett hvitene til side, og du kan gjerne fryse hvitene og bruke dem til marengs eller omelett senere.
- Ha melk, fløte og kanel i en gryte. La det koke opp mens du rører.
- Når det koker tar du gryten av platen og lar det stå og kjøle seg ned i 10 minutter.
- Mens det kjøler seg, pisker du eggeplommene og sukkeret. Det skal bli en lysegul, jevn og litt tykk blanding.
- Deretter har du melkeblandingen over i eggeblandingen, og tilsetter en klype salt. Bland det sammen, og ha det tilbake i gryten.
- Så koker du blandingen til den tykner litt. For å se om miksen er ferdig dypper du en treskje i den. Når du drar fingeren over miksen som er igjen på skjeen når du tar den opp, skal den etterlate en strek.
- Miksen skal ikke flyte tilbake over der du dro fingeren, det skal bli et «spor» der du har dratt fingeren.
- Når miksen har kokt lenge nok, kan du godt la den stå og kjøle seg ned litt. Så har du den over i ismaskinbollen. Mine boller er ikke så store, så jeg måtte dele miksen på to boller, og hadde fortsatt litt til overs. Bruk maskinen din slik instruksjonene sier.
- For min del, så ble ikke isen helt stiv etter at jeg hadde brukt maskinen. Jeg satte boksene i frysen en stund etter at maskinen hadde rørt det til en tykk men ikke frossen masse. Etter en time eller to var den blitt til perfekt is!
- Etter at du har latt miksen kjøle seg ned for andre gang, har du den oppi en beholder som tåler fryseren, gjerne av metall. Dekk den til med plastfolie (clingfilm), og sett den i frysen i to timer.
- Ta den opp, rør/pisk så det blir jevnt rørt, og sett den ned i fryseren igjen.
- Gjenta to ganger til, og isen er klar!