Om høsten kommer endelig mange av de gode, norske råvarene, og hva passer vel ikke bedre på litt kjølige og regntunge høstdager, enn en deilig, varm eplekake?
Det finnes sikkert like mange måter å lage eplekake på som bestemødre rundt om i landet. Jeg foretrekker denne som kommer fra farmor. Den har jeg vokst opp med at mamma også har laget, og den er supergod! Det er ganske vanlig å servere eplekake sammen med is, og denne kanel-isen er en perfekt kombinasjon.
Det er forresten ikke bare her i Norge vi elsker varme epledesserter når det blir kjøligere ute. Også amerikanerne er glade i varme epler, og bruker dem på mange måter. Blant annet er de glade i å lage kandiserte epler, men aller mest populært er selvfølgelig eplepai.
Mange tror kanskje at eplekake og eplepai er det samme, men det er det ikke. En norsk eplekake har en deig som er mer som en vanlig kakedeig, mens eplepai har, vel, paideig. Den amerikanske paien har også pai-lokk, noe som skiller den enda mer fra vanlig eplekake. Lokket skal være sprøtt og knasende, mens bunnen skal være saftig og myk.
Begge deler er selvfølgelig knallgode, og her får du oppskriften på farmors eplekake.
Forresten, jeg lagde kaken litt før jeg la ut dette innlegget, og i løpet av tre dager hadde mannen i huset spist opp hele! Det første han sa da han hadde tatt siste biten var «kan du lage en til?». SÅ god er den, nemlig! 😉


- 200 gram smør
- 200 gram sukker
- 3 egg
- 200 gram hvetemel
- 1 ts bakepulver
- Vaniljesukker
- 3-4 epler
- Sukker og kanel til eplene
- Sett ovnen på 190 grader, og bruk en rund form på 24 centimeter. Smør den godt med smør eller spray med formspray.
- Start med å røre smør og sukker hvitt. Ha det i en bolle og pisk/rør til det er blitt en kremete miks.
- Tilsett eggene, ett av gangen. La det blande seg godt inn før du har i neste.
- Ha det tørre oppi, og sikt det inn. Deigen blir mye luftigere når man bruker en sil enn når man bare heller alt oppi røren.
- Skrell eplene og del dem i båter, før du ruller, dem i en miks av sukker og kanel.
- Ha deigen oppi formen. Dander eplene pent rundt på deigen, og trykk dem litt ned i deigen.
- Kaken skal stekes i minimum 30 minutter. Det avhenger litt av ovnen din, så sjekk med en kakepinne med jevne mellomrom. Min sto i 38 minutter før kakepinnen var ren da jeg testet.
- Du kan pynte med å drysse (med sil) litt melis over, og server med enten vaniljekrem eller is. Og husk å si takk til farmor for den deilige oppskriften!