Jeg er en junkie når det kommer til ting laget av mel og gjær. Søte gjærdeiger er bare så sinnssykt godt! Boller, for eksempel? Ja, takk.
Men kanskje det aller beste jeg vet når det kommer til gjærbakst, er kanelboller. Eller kanelsnurrer, alt etter som hvor du bor.
Fylt med smør, kanel og sukker, myke, saftige og gode. Det er jaggu ikke rart Sverige har gitt disse gullbitene sin egen dag! De feirer nemlig kanelbullens dag 4. oktober hvert år. Det har de gjort siden 1999!
Jeg er imponert over svenskenes forhold til bakst, de har jo til og med et eget ord for å sitte og spise kake og kose seg. Å fika er svenskenes favorittsyssel! Hvorfor har ikke vi et eget ord for det? Det burde vi virkelig ha, asså. Og en egen dag. Men enn så lenge får vi feire kanelbullan. Går fint det også 😉
Disse kanelsnurrene er så luftige og myke at det er som å ta en bit av en sky! Jeg tror knapt jeg har spist så luftige kanelboller før. Og i alle fall ikke laget! I tillegg er de veldig enkle å lage.


- 1 pk gjær for søte deiger (den røde)
- 75 g margarin
- 3 dl melk
- 3 ss sukker
- 1 toppet ss luftigere bakst
- 8 dl hvetemel
- Margarin
- Sukker
- Kanel
- 1 egg til pensling
- Perlesukker
- Ha gjæren i bakebollen. Smelt smøret, og ha oppi melken. La den stå og varme seg litt opp igjen, så den blir rundt 40 grader. For å teste kan du ta en dråpe på pulsen. Hvis du ikke kjenner at den lander, er den passelig temperatur.
- Hell smøret og melken oppi bollen og rør så gjæren løser seg opp.
- Ha oppi sukkeret og rør så det også løser seg opp.
- Ha luftigere bakst og mel oppi og elt godt. La den stå og jobbe til deigen slipper bollen og er blitt fin og glatt, det tar noen minutter.
- Sett den til heving, gjerne med plast oppå. Et supertips er å bruke en dusjhette fra hotell, de funker som bare det! La den stå ca 30 minutter, til deigen har doblet seg i størrelse. Sett ovnen på 225 grader.
- Ha deigen ut av bollen og del den i to. Rull ut hver del til et rektangel på cirka 25*40 cm.
- Smelt smør, og pensle over deigen. Strø godt med sukker og kanel over. Rull til en pølse, fra langsiden. Del på midten, og del så videre på midten av hver del, til du har 16 deler. Du kan selvfølgelig bare begynne å kutte i en ende og dele den opp på den måten, men ved å dele i to hele veien, blir alle bollene like store. Gjenta med den andre halvdelen av deigen.
- Du kan enten sette bollene på et stekebrett dekket med bakepapir, eller du kan fylle en langpanne eller form. Jeg foretrekker å fylle en form, fordi de blir saftigere og mykere da. I og med at man har færre sider som får stekeskorpe, blir den mykere. Fyll formen med litt plass mellom dem, men ikke like mye som du ville hatt på et stekebrett. Husk å smøre formen før du har dem oppi.
- Sett til etterheving i cirka 30 minutter, dekk med et håndkle.
- Pensle bollene med et pisket egg, og strø perlesukker oppå.
- Stek bollene i 8 minutter midt i ovnen. La dem stå og kjøle seg litt før du tar dem ut av formen. Bruker du et stekebrett, kan du ha dem over på en rist.
- Bollene kan fint fryses, så du kan gjerne lage dobbel porsjon og ha på lur i frysen. Bare varm dem forsiktig opp i ovnen før servering. Jeg garanterer at gjestene blir fornøyde!