Pavlova må være en av nordmenns favorittkaker. Og det er lett å skjønne hvorfor. Den er luftig, sprø utenpå, myk som fløyel inni, og knaser herlig når du tar et bit. I tillegg er den gjerne dekket med krem og friske bær. Det er nesten så den roper vår og sommer!
Til 17. mai i fjor, lagde jeg denne vanlige pavlovaen. Den har vaniljesmak, og er dekket med krem, blåbær og jordbær. Det er veldig godt og friskt, og oppskriften har vært den mest leste gjennom hele det siste året. Dette er sånn det er mest vanlig å servere pavlova, og det er kjempegodt og ganske raskt og enkelt.
Få flere oppskrifter på marengs her >>
Men det som er litt gøy med den australske desserten, er at man kan lage den i mange forskjellige varianter! Du kan variere form, størrelsem smak og fyll. Denne gangen har jeg laget dem litt mindre enn vanlig, mer som en porsjonsstørrelse, og jeg valgte å lage med cappuccinosmak. Oppskriften fant jeg hos Nigella Lawson.
Den passer perfekt til litt mer høstlig vær og temperatur, særlig sammen med en kopp kaffe. Den bitre smaken fra espressopulveret veier fint opp mot den søte smaken fra selve pavlovaen, og sammen blir det… Himmelsk!


- 250 gram finkornet sukker (castersugar)
- 4 ts instant espressopulver (ikke sånne kuler, men pulver)
- 4 eggehviter
- litt salt
- 2 ss maizenna
- 1 ss hvitvinseddik
- 3 dl kremfløte
- kakaopulver til å strø over
- Sett ovnen på 180 grader. Gjør klar et stekebrett med bakepapir, og strø litt maizenna ut over papiret. Da unngår du at marengsen setter seg fast.
- Ha sukker og espressopulveret i en egen bolle og sett det til side.
- Bruk en ren bolle, helst metall, til å lage pavlovaen. Tørk gjerne ut av den med papir med litt eddik på, det er veldig viktig at bollen er ren. Hvis ikke vil ikke eggehvitene stivne ordentlig. Det er også veldig viktig at du ikke får noe plomme i eggehvitene.
- Ha eggehvitene og litt salt i bollen, og pisk til de har myke topper. Det vil si at når du løfter opp vispen så blir det en topp, men den synker litt, den er ikke helt stiv.
- Så har du oppi kaffe/sukkerblandingen, en spiseskje om gangen, mens du fortsetter å piske. Det er viktig at du bare tar litt og litt, og lar det blande seg inn før du har i neste skje. Når du har hatt oppi alt sukkeret, skal marengsen ha blitt tykk og fått en beige farge.
- Ha oppi maizenna og hvitvinseddik og rør til alt er blandet. Maizenna og hvitvinseddik er viktig for at det skal bli sprøtt på utsiden og mykt inni.
- Ha marengsen på stekebrettet. Fordel alt enten ut i en stor sirkel, eller fordel det i flere små, så du får porsjoner. De må i så fall ha litt rom mellom seg, ettersom de eser litt når du steker. Pass på at toppen er flat, uansett om du velger en stor eller mange små.
- Sett brettet i ovnen, og skru ned til 150 grader med en gang. Man skal opprinnelig la den stå en time, men hvis du lager den i porsjoner, slik jeg har gjort, er det lurt å redusere tiden til rundt 40 minutter. Du må ikke åpne ovnsdøren mens den steker.
- Når tiden er ute, lar du den stå i (fortsatt uten å åpne døren), til det er helt avkjølt. Det tar gjerne 3-4 timer. Så kan du ta dem ut av ovnen. De bør løsne lett, om du har hatt maizenna på bakepapiret.
- Du kan fint spise den slik den er nå, som en stor marengs. Men ønsker du ekstra pynt eller tilbehør, kan du bruke krem, kakaopulver, nøtter, bær eller andre ting du måtte ønske. Da blir det en mini-pavlova.
- Pisk krem til den er akkurat stiv. Pisk gjerne på middels hastighet så du kan følge med, det går gjerne bare ti sekunder fra den er ferdig, til den blir kornete! Det må heller ikke være for varmt på kjøkket, det kan ødelegge kremen.
- Spre kremen ut over pavlovaen, og strø kakaopulver over. Jeg brukte en slik tesil, og ristet lett. Så er det bare å servere, gjerne sammen med en rykende fersk kopp kaffe. Nam!