10 ting jeg ikke klarer meg uten på kjøkkenet!

Ting du trenger

Det finnes utrolig mange rare dingser og duppeditter man kan fylle både kjøkkenskap og skuffer med, og mye av det er helt unødvendig for folk flest. Men, det finnes noen ting som kan være veldig lure å ha på kjøkkenet!

Her er liste over 10 ting jeg ikke klarer meg uten!

Measuring spoons1. Amerikanske måleskjeer

Hvis du er som meg, finner du ofte inspirasjon og oppskrifter til både mat, kaker og desserter på nettet. Jeg er mye på Pinterest, og der går det mye i tbsp og tsp. Det betyr spiseskje og teskje, men skjeene i USA er mye større enn de norske, så målene blir ikke riktige om du tar norske skjeer. Derfor er jeg helt avhengig av mine amerikanske måleskjeer. Jeg bruker dem nesten hver gang jeg baker! De kommer som regel i et sett på 1/8, 1/4, 1/2 og 1 tbsp, noe som gjør det veldig enkelt å måle opp og få det rett. Du får kjøpt disse skjeene mange forskjellige steder, og de koster ikke mye. For eksempel kan du kjøpe det hos Jernia. Du kan finne det mange andre steder også, som Clas Ohlsson, Åhlens, Kitch’n, Nille og Traktøren. Ellers finner du dem også helt sikkert billig på eBay!

Measuring cups2. Amerikanske målekopper

Akkurat som at skjeene er annerledes i USA, så har de også et annet målesystem. De bruker ikke det metriske (selv om de vel teknisk sett faktisk har gått over til det, men det er vanskelig for folk å vende seg til), så da oppgir oppskriftene nesten uten unntak målt som cups. Det sier oss nordmenn svært lite. En del litermål viser cups, men bare hver hele cup. Mange oppskrifter inneholder mål som 1/4 cup, og det blir veldig vanskelig å måle i et litermål. Derfor bruker jeg også disse amerikanske målekoppene mye. Jeg har kjøpt mine på Clas, og de koster en slikk og ingenting (49 kroner). Men akkurat som med skjeene, finner du dem helt garantert mange andre steder også.

3. Bake even stripsWilton cake strip

Jeg var ganske skeptisk første gangen jeg hørte om disse kakebåndene fra bake-giganten Wilton. Men jeg synes det var et fascinerende konsept, ettersom det alltid er så kjedelig når kakene buler veldig opp på midten og synker i sidene. Derfor bestemte jeg meg for å teste dem ut, og jommen funket de ikke! Etter det bruker jeg dem stadig når jeg skal lage kaker. Det er flere butikker som har ting fra Wilton, men her i Norge går alt via Cacas, som er den norske distributøren av Wilton. De har nå fått inn disse båndene i nettbutikken, så du får kjøpt dem der. Du kan sikkert også finne dem på eBay, om du vil forsøke å få dem litt billigere. Bare husk at når du handler på eBay er det viktig å sjekke at de sender til Norge, at portoen ikke er altfor dyr, og totalsummen med porto ikke overstiger 350 kroner. Med disse båndene bør ikke det være noe problem, ettersom det ligger flere ute til cirka 85 kroner. Men husk at frakt kommer i tillegg.

zester4. Mikrorivjern

Vi har vel alle vokst opp med å rive ost til fredagspizzaen på det vanlige rivjernet. Men har du forsøkt å rive for eksempel sitronskall eller appelsinskall på den, vil du se at det jernet er for grovt. Du får med deg det hvite under skallet, og det smaker bittert og ekkelt, og skal ikke være med. Derfor trenger du et mikrorivjern. Det river alle slags skall perfekt, og du kan også bruke det til å rive fersk muskat, sjokolade og alt mulig annet. Det koster litt mer, jeg kjøpte mitt for 239 på Traktøren, men det er absolutt verdt det. Du finne det mange andre steder også, for eksempel Kitchn. Det finnes også på nettet, søk etter «microplane zester». Jeg kan selvfølgelig ikke si noe om kvaliteten på de andre, men det fra Traktøren har holdt seg veldig godt i flere år, og tåler oppvaskmaskin.

Sukkertermometer5. Sukkertermometer

Skal du noen gang forsøke deg på å lage karamell, er du rett og slett helt nødt til å ha et sukkertermometer! Det går an å lage uten, men det er fryktelig vanskelig. Det er en fin linje mellom karamell som er myk og hard, og noen minutter for lenge i gryten – og vips så har du knekk i stedet for myk karamell. Termometeret er veldig praktisk ettersom det viser de forskjellige nivåene, eller stages som det heter. I oppskrifter på karamell står det ofte oppgitt både hvilken temperatur miksen skal ha, men også om den skal være soft ball, hard ball etc. Den viser også både celcius og fahrenheit, og du kan også bruke det hvis du skal fritere mat. Som med det meste andre finnes dette på flere butikker, for eksempel til 99 kroner på Clas. Du kan også finne det på nettet, søk etter «candy thermometer» på eBay. Du får veldig mange forskjellige varianter da, så du må se hvilket du synes ser OK ut, jeg har kun testet den typen som på bildet.

Digital scale6. Digital vekt

Jeg husker godt da jeg var liten og hjalp mamma på kjøkkenet da hun bakte, hun hadde en vekt som var rød, avlang og man måtte flytte en vekt sidelengs til det ble likevekt med det som lå på vekten. Ikke akkurat nøyaktige saker! Heldigvis har vi kommet langt siden da, og nå finnes det et stort utvalg digitale vekter til en billig penge. En digital vekt er nøyaktig helt ned til grammet, i motsetning til de gamle hvor det kunne variere veldig. Og er det en ting som er viktig i baking, er det nøyaktighet! Det er klart at til mange oppskrifter kan man slumpe litt, og det går helt fint, men til noen oppskrifter er man nødt til å være supernøyaktige for at det skal bli rett. Og da er en digital vekt et must. I tillegg skader det aldri å være nøyaktig når man baker, på generell basis. Min erfaring er at det ikke trenger å være en svindyr vekt, min er fra Kitchn og fungerer veldig fint. En fordel er at jeg kan velge mellom ounces og gram, og for meg som baker mye amerikanske oppskrifter, er det praktisk. Da slipper jeg å regne opp, jeg kan bare trykke på ounces så viser den rett med en gang. Vil jeg vite hvor mange gram det er når jeg har nok, trykker jeg bare på grams, og så viser den det i stedet. Superenkelt. I tillegg kan jeg nulle ut mellom hver måling, slik at jeg kan ha flere ingredienser i samme bolle! Denne vekten finner du på Jernia.

Cake tester7. Kakenål

Når du steker en kake, er det vanskelig å vite når den er ferdig uten å kutte i den. Derfor må du ha en kakenål. Men en slik nål kan du stikke ned ned midt i kaken eller muffinsen og se om den er gjennomstekt, uten at du ødelegger kaken eller lager store merker som blir synlige. Når du bruker den er det viktig å huske at pinnen må være ren. Stikk ned nedi cirka midt i, og dra den opp. Pinnen skal være ren når du drar den opp igjen, da er kaken ferdig. Får du litt rester av røren på pinnen, må den steke litt lenger, da er den ikke ferdig. Disse koster ikke mye, og du får dem på veldig mange steder. Jernia, Kitchn, Traktøren osv har alle sine varianter, og du kan få alt fra helt enkle til pinner med artige figurer på toppen. 

Spatula8. Slikkepott som tåler varme

Er det én ting jeg ikke klarer meg uten, er det slikkepotten min! Jeg bruker den til alt mulig, både når jeg baker og lager mat generelt. De nye slikkepottene som finnes i butikkene nå er bedre enn de gamle, fordi nå tåler de aller fleste varme. Det betyr at du kan bruke den hele veien når du baker, for eksempel når du lager kaker som inkluderer vannbad. Jeg rører alltid med slikkepotten i vannbadet, da kommer du godt nedi bollen og får skrapt bunnen så du sørger for at ikke sjokoladen blir brent. Jeg bruker den også når jeg lager eggerøre og omelett, og til mer eller mindre alt mulig annet. Den er et must, rett og slett! De nye som tåler varme koster selvfølgelig litt mer enn de gamle, men det er det verdt, og det er fortsatt ikke all verdens av pris uansett. Du kan også få slikkepott med termometer i, noe som kan være nyttig hvis du skal temperere sjokolade. Ellers har jeg ikke hatt noe behov for det. Disse finnes i alle mulige butikker og med alle slags design, for eksempel hos KitchnJernia, Clas og Cacas. Men du finner det sikkert også på for eksempel Obs og andre butikker med litt stort utvalg.

Kenwood Major9. En kraftig kjøkkenmaskin

Den første kjøkkenmaskinen jeg hadde var billig, og det var merkbart. Den hadde bare 800 watt tror jeg. Det funker greit nok til løse rører som vaffelrøre og slikt, men hvis du skal bake deiger som er litt kraftigere, for eksempel brød, er en kraftig maskin viktig. Jeg ble så lei av den lille jeg hadde, at jeg en dag fikk nok og kjøpte en ordentlig kraftplugg fra Kenwood. Det finnes selvfølgelig mange forskjellige maskiner å velge mellom, og også mange styrker og prisklasser, det er opp til deg hvor mye du kan bruke på den. Min er Kenwood Major med 1500 watt, og den er det fart i! Men den kostet over 7000 kroner, så det er klart at ikke alle kan ta seg råd til det. Men jeg vil anbefale at du velger en så kraftig som du kan ta deg råd til, dette er et kjedelig produkt å velge billige løsninger på. Du kommer til å merke det. Utvalget er stort, så også leverandørene og butikkene. Også vanlige butikker som Expert, Elkjøp og Lefdal har kjøkkenmaskiner, det kan lønne seg å følge med i tilbudsaviser, det er ofte tilbud på disse tingene. 

10. L0231140N01_10_300_fBakematte av silikon

Den siste tingen jeg synes er veldig ok å ha på kjøkkenet, er en bakematte. Den bruker jeg mye! Det er så praktisk å slippe å rulle ut deig og andre ting på kjøkkenbenken, både fordi det blir mindre grisete, men også fordi det er mye enklere å bare ta matten i vasken etterpå, enn å skrape mel og deig av benken. Vi har vel alle stått med en våt klut eller papir og forsøkt å tørke av, men endt opp med en klissete klump som ikke vil bort fra benken? Vann og mel blir lim… En slik matte er av silikon stort sett, så du må være forsiktig med å kutte i den, du kan kutte igjennom. Det finnes flere typer matter, du kan få egne til makroner for eksempel, som har små former du skal fylle makronene i. Du kan også få egne til kaker som viser mål, så du kan vite hvor stor kaken er og hvor stort for eksempel marsipanlokk du ruller ut. Min er bare helt basic og jeg bruker den til alt mulig. De kan du få kjøpt mange steder, som Kitchn, Jernia, osv. De koster litt forskjellig, etter hvilken type matte du skal ha. Den på bildet er fra Jernia og koster 99.